dilluns, 29 d’agost del 2016

Comunicat en relació a la intervenció turca a Rojava

La intervenció de l’exèrcit turc a Síria no te com a objectiu Daesh, sinó acabar amb els èxits de la revolució de Rojava, tant dels kurds com d’altres grups ètnics i religiosos, en la seva lluita contra el gihadisme. Aquesta intervenció dona suport als grups gihadistes i desestabilitzarà encara més.
El 24 d’agost de 2016, l’estat turc va intervenir a Rojava militarment, ocupant la ciutat de Jarablus, al nord de Síria, sota el pretext de combatre Daesh. El moment escollit per l’ocupació de Jarablus, que està situada a la frontera amb Turquia, és significatiu. Aquesta operació comença just després de l’alliberament de Manbij, un dels bastions de Daesh per les Forces Democràtiques de Síria (SDF), i de l’inici de l’ofensiva d’aquestes per alliberar Jarablus. Que Daesh hagi estat durant més de tres anys controlant la frontera no sembla preocupar tant a Turquia com el fet que aquesta frontera la controlin als kurds.
L’exèrcit turc i les forces de la seva aliança amb altres grups gihadistes han pres el control de Jarablus sense combat, el qual demostra l’existència d’un acord previ. No hi ha hagut cap batalla amb Daesh durant l’ocupació de Jarablus. Els combatents de Daesh no han estat abatuts ni capturats, simplement han canviat d’uniforme pels de l’organització gihadista aliada de Turquia. Això significa que Daesh estarà sempre present a la regió, però amb un altre nom.
L’Estat turc i els seus aliats han intensificat les seves ofensives contra les SDF, el Consell Militar de Manbij i contra la població civil de la regió, amb el pretext que les forces de defensa kurdes (YPG) encara són presents a Manbij. El quarter general de les YPG ja havia declarat que les seves forces s’havien retirat de Manbij poc després del seu alliberament, cedint el control als seus aliats àrabs dins de les SDF. Algunes fonts locals fins i tot apunten a l’ús d’armes químiques contra civils, als pobles d’Al-Amarne i Dendeniye, per tal d’expulsar a les SDF.
Amb el seu silenci, les potencies occidentals, així com el règim d’Assad i els seus aliats, estan consentint aquesta intervenció de l’estat turc, que constitueix una violació flagarant del dret internacional. Els atemptats comesos per Daesh a Europa han estat planificats dins de les fronteres de Turquia. Per tant, aquesta ocupació posa a occident i a tota la humanitat en una posició de més vulnerabilitat als atacs de Daesh i del jihadisme. L’ocupació turca busca prevenir la derrota de Daesh i la victoria de les SDF, composades per kurds, àrabs, assiris, armenis i altres grups que estan en procés d’expulsar als gihadistes de tot el seu territori.
L’estat turc col·labora amb l’organització Jabhat Fatah al-Sham (antigament Al-Nusra), afiliat antigament a Al-Qaeda. Jarablus ha estat ocupat en un acord entre aquestes organitzacions i Daesh. És molt probable que l’estat turc i els seus grups terroristes intensifiquin les seves ofensives a través de tota la regió.
Per prevenir més guerres, per salvar milers de civils de la mort, del caos i de l’exil demanem:
-A totes les persones amb un esperit democràtic a aixecar la veu contra l’ocupació turca
-Als diferents actors internacionals a no donar suport a les accions de l’estat turc.
-La movilització contra la intervenció i contra el suport de Turquia (i d’altres estats com Arabia Saudi) al gihadisme.
-Al suport del projecte de Rojava i de la Federació Democràtica de Síria.
Comité de suport al Kurdistan de Granollers i comarca adherit a Azadi Plataforma

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada