diumenge, 21 de desembre del 2014


Comunicat del comitè de suport al Kurdistan




Durant anys el poble kurd, una nació de prop de 40 millons d´habitants, ha estat silenciada per la comunitat internacional. Els seus repetits intents d'aconseguir diferents graus de reconeixement dels drets civils, culturals, socials i col•lectius que, com a poble, li pertanyen, han estat reprimits pels estats que ocupen el seu territori (Turquia, Síria, Iraqi Iran) i ignorat per la comunitat internacional.
Des de 2011, la regió autònoma de Rojava ( nord de Siria ), com existeix avui en dia, és una de les poques espurnes de llum –malgrat ser una llum molt brillant– a l´Orient Mitjà. Havent expulsat els agents del règim d'Assad, i a malgrat l'hostilitat de la major part dels estats de la zona ( Turquia, Qatar, Aràbia Saudi, etc ), Rojava no només ha mantingut la seva independència, sinó que és un experiment democràtic remarcable. Les assemblees populars han estat creades com a òrgans de presa de decisió finals, els consells han estat seleccionats amb un curós equilibri ètnic (a cada municipi, per exemple, els tres principals consellers han d'incloure un kurd, un àrab i un sirià o cristià armeni, i almenys un d'ells ha de ser una dona), hi ha consells de joves i de dones i, un exèrcit feminista, la milícia “YJA Star” (la “Unió de les dones lliures”, l'estrella aquí es refereix a l'antiga deessa mesopotàmia Ishtar), que ha dut a terme una enorme proporció de les operacions de combat contra les forces totalitàries de l'Estat Islàmic.
A Rojava, s'han format consells, assemblees i milícies populars, el règim de la propietat s'ha convertit en cooperatives gestionades pels treballadors, i tot això malgrat els atacs continus de les forces de extrema dreta d'Estat Islàmic.
Des de fa més 2 mesos, el grup terrorista Estat Islàmic ha tornat, amb desenes de tancs fets als EUA i artilleria pesada presa de les forces iraquianes, per venjar-se contra molts d'aquelles mateixes milícies revolucionàries a Kobane, declarant la seva intenció de massacrar i esclavitzar –si, literalment esclavitzar– la població sencera. Mentrestant, l'exèrcit turc es manté a la frontera evitant que els reforços o la munició pugui arribar als defensors, d'un dels grans experiments democràtics del món.
- Manifestem el nostre rebuig al suport que el govern turc està donant al grup Estat Islàmic i la seva hostilitat envers l´autogovern de la regió autònoma de Rojava.

- Denunciem la perpetuació de la situació de setge i repressió que el poble kurd ha patit les darreres dècades i continua patint fins a dia d'avui, i que ha comportat tota mena de violacions dels drets humans individuals i col•lectius. Especialment a les províncies kurdes sota administració de Turquia, on la persecució, empresonament i execució dels activistes kurds, així com la tortura, la crema i evacuació de poblats i l'estat d'excepció militar contra el poble kurd han estat la única resposta de l'Estat a les demandes de pau i llibertat de la població kurda.

- Critiquem el paper que ha tingut la Unió Europea en aquest conflicte, ja
que manté unes relacions preferencials amb Turquia que no posen en qüestió
la negació de drets que pateix la població kurda, i demanem que prengui una posició clara i forta a favor d'una solució política del conflicte i contra les vies militars i genocides del govern turc.

- I finalment, cridem a la societat civil catalana i d'arreu a mobilitzar-se, i demostrar la nostra solidaritat, en defensa dels drets humans, individuals i col•lectius, dels habitants de Rojava i en contra del grup Estat islàmic.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada